AMEL DEFTERİ

18:17:00 Unknown 0 Comments

“Hayatımı yazsam roman olur.” diyenler müjde! Hayatınızı sizin yerinize yazan birileri var hem de en ince ayrıntısını bile es geçmeden. Ancak neticesi bir ‘kurtuluşa erme hikayesi’ mi yoksa ‘kendine yazık etme’ hikayesi mi olur orası size kalmış.
Hayatın akışına kapılmış halde yaşayıp giderken amellerimizin, bekaya uzanan bir deftere durmaksızın kaydedildiğinin farkında mıyız? Sevapları yazan meleğin işini yaparkenki acelesinin ve hevesinin, günahları kaydeden görevdaşının aldığı emir üzere “Belki tövbe eder.” diye bekleyişinin, tövbe edilmediği takdirde o günahı kaydederkenki hüznünün farkında mıyız? Farkında olsak böyle yapar mıyız?
Ömrümüzü nerede tükettiğimizi, gençliğimizi nasıl geçirdiğimizi, malımızı nerede kazandığımızı, nereye harcadığımızı, yaşarken kendi ellerimizle yazdığımız defterden okuyacağız. Çeşitli hadislere göre, bu hesabın aracı olmaksızın Allah tarafından görüleceği bildirilmektedir. İşte o anda salih amellerle dolu defterimiz elimizde Allah’ın güzelliğine dalıp gitme zevki varken, günahların veballerin yüküyle boynu bükük kalmanın, bu zevki suçlulukla bozmanın ne lüzumu var…
Kirâmen Kâtibîn adı verilen melekler tarafından yazılan bu defterler hakkında Kur'an'da şöyle buyurulur: "Kitap ortaya konmuştur. Suçluların onda yazılı olanlardan korkmuş olduklarını görürsün. Vay halimize derler, bu nasıl kitapmış. Küçük büyük hiçbir şey bırakmaksızın hepsini sayıp dökmüş. Böylece yaptıklarını karşılarında bulmuşlardır. Senin Rabbin hiç kimseye zulmetmez" (el-Kehf 18/49). Mahşer gününde amel defterlerimiz yaptıklarımızın bir ispatı olarak bize müjde de olabilir bir kara haber de. Görülecek olan büyük hesabın sonunda sonuç ne olursa olsun adalet yerini bulacak dahası adaletten öte rahmet tecelli edecektir. Şöyle ki bir sevaba verilen karşılık belki bire yüz iken, tövbe edildiği takdirde günahlar defterden silinecek umulur ki yaşanan pişmanlığın hatırına sevaba dönüşecek.
O dehşetli günde sağ yanını gözleyen nefislerimizin umduğuna kavuşması duasıyla  güzel bir beyiti paylaşmak istiyorum.
“Bakma yâ râb sevâd-ı defterime
 Anı yak ateşe benim yerime”
(Ya Rab! Amel defterimin siyahlığına bakma
Benim yerime ateşte onu yak)

“Hayatımı yazsam roman olur.” diyenler müjde! Hayatınızı sizin yerinize yazan birileri var hem de en ince ayrıntısını bile es geçmeden. A...

0 yorum: