KENDİMİZE SÖYLEDİĞİMİZ YALANLAR

09:03:00 Unknown 0 Comments

O kadar benciliz ve kendimizi korumaya adanmışız ki bu uğurda yapamayacağımız şey yok, buna kendimizi türlü türlü yalanlarla kandırmak da dahil. Bizi bu yola iten bitmek tükenmek bilmez egomuz. Aman ona bir zarar gelmesin, kendisi dışında ne varsa yok edip daha da büyüsün.
Küçük hesaplar, geçici bir tatmin bize neler neler yaptırabiliyor… Masumiyetimizi, başkalarına ya da kendimize kanıtlayabilmek için bahaneleri ardı ardına sıralamakta hiç zorlanmıyoruz. Mesela, evde tüm mahalleye yetecek kadar ayakkabımız varken sarf ettiğimiz “Bu  siyah ayakkabılara gerçekten ihtiyacım var.” cümlesi size de bir yerlerden tanıdık gelmiyor mu? Ya da “Sigarayı istediğim zaman bırakabilirim.Ben bağımlı değilim ki.” Zaten hiç birimiz “yaşlanmadık.” Artık devir değişti eskinin 30 yaşı şimdinin 40’ı. Bir de bu pazartesi diyete başlıyoruz.
Kendimize söylediğimiz bu yalanlar belki bir süreliğine rahat etmemizi sağlayabiliyor ama uzun vadede motivasyonumuzu düşürüp elde edebileceğimiz güzellikleri de kaçırmamıza sebep oluyor. Hiçbir şeyden tatmin olmayışımızı kendimize yaptığımız “Sen mutluluğu hak etmiyorsun.” telkiniyle maskeleyip çözümsüz hale getirebiliyoruz. “ Özel  veya tek değilsin.”, “ Hayallerin ulaşmak için gerçekçi değil.” , “Şartlar senin başarılı olmanı engelliyor.” telkinleri  tembelliğimize uydurduğumuz kılıflar olmaktan öte gitmiyor.
Bu “pembe” diye adlandırdığımız yalanların en acısı da dile getirmesek bile aklımızdan geçirdiğimiz “ölüm bana çok uzak” tesellisi. Görmezden gelerek gerçekleri yok edebilmek gibi bir kabiliyetimiz yok maalesef. Hz Şems çok  haklı “Her insan ölecek yaştadır.”
Bu kendimizi koruma hastalığımız yüzünden görmezden geliyoruz, yok sayıyoruz, erteliyoruz gerçeklerle yüz yüze geldiğimizdeyse hazırlıksız yakalanıp afallıyoruz.

İşin en tuhaf yanıysa kendimize söylediğimiz bu yalanlara inanırkenki saflığımız. Denize düşenin yılana sarıldığı gibi egosu şişen de yalana sarılıyor sanırım.

O kadar benciliz ve kendimizi korumaya adanmışız ki bu uğurda yapamayacağımız şey yok, buna kendimizi türlü türlü yalanlarla kandırmak da...

0 yorum: